Sindikat hrvatskih željezničara
Zagreb, Strojarska 17

tel: +385 1 3783108
fax: +385 1 3783140
email: shz@shz.hr

Pratite nas na facebooku

SHŽ i SŽH zatražili smo od Uprave HŽ Cargo d.o.o. obustavljanje nezakonitog postupanja

Na zahtjev Sindikata željezničara Hrvatske  i Sindikata hrvatskih željezničara održan je sastanak s Upravom HŽ Cargo d.o.o. na koji je Uprava pozvala i predstavnike Sindikata tehničkog pregleda vagona i vlakova  i Samostalnog sindikata HŽ Cargo.

SŽH i SHŽ su zahtijevali obavijesti o stanju u Društvu, o poslovnim rezultatima u proteklom razdoblju, o nastavku Programa restrukturiranja Društva i ovisnih društava HŽ Carga, kao i o ostalim temama koje su važne za položaj radnika.

Na tom sastanku na pitanja SŽH i SHŽ vezana za oko 200 radnika koji od veljače 2016. na listama za plaću imaju naznaku „bez rasporeda“, a sve prema Pravilniku o organizaciji HŽ Carga d.o.o (Sl. vjesnik br.8/2015) i I. izmjenama i dopunama (Sl. vjesnik br.2/2016) , koji je donesen uz savjetovanje s radničkim vijećem koje je dva puta poništeno putem suda, Uprava je odgovorila da je upoznata s trenutnom situacijom i da će pričekati odluku Vrhovnog suda.

Međutim, unatoč izrečenom svojim postupcima i aktivnostima koje provodi čini suprotno. Radničkom vijeću koje je sud poništio dva puta, na  savjetovanje su uputili II. izmjene i dopune Pravilnika o organizaciji HŽ Carga (Sl. vjesnik br.10/2016) i Odluku o načinu rješavanja tehnološkog /kolektivnog viška radnika u 2016. godini (Sl. vjesnik br.11/2016).

Ovakvim postupanjem ignoriraju odluke suda, što izaziva negativne efekte među radnicima, a negativno djeluje i na radnu atmosferu u Društvu.

Između ostalog, ovih dana je u Službenom vjesniku broj 10/2016 od 19. srpnja 2016., objavljen Pravilnik o II. izmjenama  i dopunama Pravilnika o organizaciji HŽ Cargo d.o.o. po čemu je jasno vidljivo da se nastavlja ignoriranje sudskih presuda te se Uprava nastavlja savjetovati s nezakonitim radničkim vijećem koje je izabrao Sindikat strojovođa Hrvatske sa svojim partnerima, a ignorira legalno izabrano radničko vijeće.

Sindikat željezničara Hrvatske i Sindikat hrvatskih željezničara o tom su se Pravilniku kao i o Pravilniku iz 2014. u više navrata očitovali negativno te smatraju da nije dobar i funkcionalan. Daljnje smanjenje radnika ne bi bilo nužno obzirom na efikasnost društva, koju navodi Uprava, uz uvjet  da  HŽ Cargo zadrži postojeće terete i spriječi  njihovo preuzimanje  od strane drugih prijevoznika/operatera.

Ukoliko Uprava HŽ Carga nastavi s nezakonitim postupanjem utvrđivanja „tehnološkog viška“ i primjenom nezakonito donesenih akata te pokrene postupak otkazivanja ugovora o radu radnicima s upitne liste tehnološkog viška, sindikati upozoravaju da će iskoristiti sve zakonom dopuštene mogućnosti kako bi spriječili daljnje nanošenje štete društvu HŽ Cargo d.o.o.

Osim Upravi HŽ Carga, dopis je upućen na znanje i premijeru Oreškoviću i resornom ministru Butkoviću

Zahtjev za zaustavljanjem nezakonitog postupanja 25.8.16

Komentiraj članak

Ukoliko želite ostaviti komentar, morate se prijaviti.