Sindikat hrvatskih željezničara
Zagreb, Strojarska 17

tel: +385 1 3783108
fax: +385 1 3783140
email: shz@shz.hr

Pratite nas na facebooku

Zašto biti član SHŽ-a?

Cijenjene kolegice i kolege,
radnici HŽ Hrvatskih željeznica,

radnici društava u vlasništvu HŽ-a,

Pozivamo Vas da svojim učlanjenjem u Sindikat hrvatskih željezničara ojačate svoju pregovaračku poziciju u odnosu na poslodavca.

Radnik pojedinac prilikom sklapanja ugovora o radu u mogućnosti je samo prihvatiti uvjete koje mu poslodavac ponudi. S druge strane, radnik, mali čovjek, udružen u sindikat, postaje velik i snažan jer poslodavci uvažavaju snagu i pregovaraju samo ako se i s druge strane nalazi snaga.

Kolektivno pregovaranje, u kojem radnike zastupa njihov Sindikat, jedini je način kojim radnici mogu zaštititi i unaprijeđivati svoja prava kao što je visina plaće, te ostala materijalna prava – regres za GO, Božićnica, otpremnina, odmori i dopusti, zaštita na radu, poboljšanje uvjeta rada, zaštita od otkaza i drugo.

Pored zastupanja pred poslodavcem, Sindikat hrvatskih željezničara nudi Vam besplatnu pravnu zaštitu u radnim sporovima pred sudom, materijalnu pomoć u slučaju teške socijalne situacije i za školovanje, beskamatno kreditiranje putem Kase uzajamne pomoći, te povoljnosti osiguranja od nezgode i autoodgovornosti. Na razini podružnica i središnjice, za Vas organiziramo druženja, izlete, sportske susrete koje Sindikat sufinancira, ili financira u cjelosti.

Sindikat hrvatskih željezničara demokratska je organizacija u kojoj svatko ima pravo birati i biti biran na sindikalne dužnosti, što Vam jamčimo Statutom. Unutarnjim ustrojem i kadrovskom politikom dajemo značaj svakom radnom mjestu, nastojimo da svako zanimanje ima predstavnike u rukovodstvu SHŽ-a. Također, vodimo računa o zastupljenosti mladih, žena, manjina i marginalnih skupina. Želja nam je da u SHŽ-u svatko može pronaći mjesto za sebe.

Kolegice i kolege, učinite nešto za svoju budućnost, učlanite se u Sindikat hrvatskih željezničara.

Ivan Forgač,
Predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara