Sindikat hrvatskih željezničara
Zagreb, Strojarska 17

tel: +385 1 3783108
fax: +385 1 3783140
email: shz@shz.hr

Pratite nas na facebooku

Održan javni prosvjed za zaštitu prava 127 radnica Tersus Eka d.o.o.

Javni prosvjed koji je okupio članove Sindikata Hrvatskih željezničara i Sindikata željezničara Hrvatske 19.10.2016. uspio je.

Tražili smo zaštitu potplaćenih radnica Tersus Eka i osiguranje sredstava za njihove otpremnine.

Tražili smo osiguranje  prava na otpremninu u visini 45 % prosječne plaće isplaćene u prethodna 3 mjeseca i to bez korištenja otkaznog roka, dok bi otpremnine uz korištenje otkaznog roka bila zakonska, 33 % plaće radnice za svaku navršenu godinu staža. Ukupni iznos otpremnine prema KU ograničen je na 60.000 HRK bez korištenja otkaznog roka, odnosno na 35.000 HRK uz korištenje otkaznog roka. Ukupan iznos koji je potreban da se osiguraju ova minimalna prava je 3.688.221,70 kuna.

Da podsjetimo, Uprava Tersus Eko i Skupština Društva koju čini Uprava HŽ Putničkog prijevoza, koji je 100 % vlasnik Društva, odbila je osigurati otpremnine sukladno Dodatku III. KU, ucjenjujući radnice stečajem i likvidacijom.

Obećanje koje smo dobili od resornog ministra Olega Butkovića i predsjednice NO HŽ Putničkog prijevoza Snježane Josipović, na sastanku koji je održan neposredno prije održavanja prosvjeda daju nadu da će ovaj iznos biti osiguran kroz prodaju nekretnine koja je u vlasništvu Tersus eka d.o.o. što bi se trebalo realizirati do kraja ovog mjeseca, odnosno iz drugih izvora.

Obzirom da se ministar zauzeo za prava radnica, prosvjedna kolona nije nastavila put Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, već je  prosvjed završen ispred sjedišta Uprave HŽ Putničkog prijevoza, gdje je održan i sastanak sa Skupštinom Tersus Eka, koja je dala obećanje da će postupak prodaje nekretnine biti završen sljedeći tjedan i u skladu s time nastaviti proces restrukturiranja. To znači da će se za 127 radnica pripremiti sporazumni raskidi ugovora o radu s obračunom pripadajućih otpremnina prema potpisanom Kolektivnom ugovoru.

Na taj način tvrtka bi izbjegla stečaj te bi oko 60 radnica i radnika nastavili s radom.

Ukoliko se ne ispune obećanja koja smo dobili i ne osiguraju minimalna prava koja su zagarantirana Kolektivnim ugovorom  ponovo ćemo organizirati industrijske akcije do ispunjenja naših zahtijeva.

 

Sindikat Hrvatskih željezničara

Sindikat željezničara Hrvatske

 

sastanak-s-ministrom-butkovicem-19-10-16

Komentiraj članak

Ukoliko želite ostaviti komentar, morate se prijaviti.