Sindikat hrvatskih željezničara
Zagreb, Strojarska 17

tel: +385 1 3783108
fax: +385 1 3783140
email: shz@shz.hr

Pratite nas na facebooku

Uspio štrajk solidarnosti

Štrajk solidarnosti, održan danas od 12-14 sati u potpunosti je uspio.

Sindikat hrvatskih željezničara poslodavcima HŽ Cargu i HŽ Putničkom prijevozu štrajk je najavio zajedno sa Sindikatom željezničara Hrvatske, a HŽ Infrastrukturi i sa Sindikatom prometnika vlakova Hrvatske i Sindikatom infrastrukture HŽ. U vremenu od 12 do 14 sati stali su svi vlakovi na mreži HŽ-a osim nekoliko međunarodnih i pograničnih, sukladno odluci Štrajkačkog odbora.

Sindikat hrvatskih željezničara proveo je i štrajkove solidarnosti u drugim društvima u kojima okupljamo članove, sukladno najavi.

Štrajk je izazvao izniman medijski interes,a ovom prilikom prenosimo prilog s portala 24 Sata:

U štrajku svi stali na dva sata: ‘U srijedu idemo na Markov trg’

U dvosatnom štrajku solidarnosti sudjelovalo je tisuće radnika u javnom i privatnom sektoru pa već sada možemo reći da je štrajk uspio, rekao je sindikalist Novosel

Utorak, 25. 2. 2014. u 12:08, zadnja izmjena prije 2 minute    Piše: Mak Jovanović , Dijana Marić , VLM ,Katarina Hrnjkaš Dimitrijević , Rosana Stojmenović

U dvosatnom štrajku solidarnosti sudjelovalo je tisuće radnika u javnom i privatnom sektoru pa već sada možemo reći da je štrajk uspio, rekao je novinarima na zagrebačkom Glavnom kolodvoru predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

Točno u podne zaustavljeno je 110 domaćih putničkih i teretnih vlakova u Hrvatskoj i nisu prometovali dva sata. Na pet minuta stali su i tramvaji i autobusi u Zagrebu u znak podrške svim radnicima u zemlji koji rade, a za to ne dobivaju plaću.

Sindikati, koji su organizatori općeg štrajka solidarnosti, kazali su kako je povod potpora tvrtkama Arena Modna kuća d.o.o. Pula i Zdravstveno-rekreacijski centar Lipik, čiji radnici već sedam, odnosno čak 25 mjeseci nisu primili plaće za svoj rad.

Solidarnost su pokazali i nastavnici i učitelji. Nastava u školama je trajala do 12 sati, starije učenike su nakon toga pustiti kućama, a za mlađe organizirali dnevni boravak. Na fakultetima nije bilo nastave od 12 do 14 sati, a sindikati su pozvali i tijela državne uprave da ne rade u tom razdoblju.

Liječnici i medicinske sestre okupili su se u polusatnoj stanci ispred uprava bolnica. 

Kako doznaje HTV, u znak podrške čule su se i trube u nekim brodogradilištima. Svoju podršku davali su i vozači koji su trubili u znak solidarnosti.

Novosel: Buka je glasna i treba je čuti Vlada

– Ovdje je simbolični štrajk u znak podrške našim kolegama iz HŽ-a. Čujete zvuk sirena, buka je glasna i to je buka koju treba čuti Vlada RH. Ovo je podrška svima koji ne primaju plaće, a takvih je gotovo 70.000. Zakon o radu ne štiti takve radnike. Neovisno o tome što imamo informacije o sutrašnjoj raspravi u Saboru, dan je dug i još imaju vremena izmijenjeni Zakon o radu povući iz procedure i odgoditi njegovu primjenu – rekao je predsjednik SSSH, Mladen Novosel i za srijedu najavio prosvjed na Markovu trgu. 

‘Neka Markov trg bude krcat’

– Prosvjed će početi okupljanjem u 9 sati na Markovu trgu. Pozivam sve koji mogu doći da daju podršku, jer iako na trg stane 1500 ljudi, mi ćemo ga napuniti. Neka bude krcat, a građani će na velikom video zidu moći pratiti raspravu u Saboru. Vjerujemo da današnji štrajk solidarnosti neće imati veće posljedice na gospodarstvo, ali na posljedice je Vlada trebala ranije misliti – poručio je Novosel.

Profesori u karlovačkim školama od 12 do 14 sati nisu radili

U dogovoru s poslodavcem naši članovi su se preselili u jednu prostoriju i od podneva su prestali primati stranke i obavljati svoje uobičajene svakodnevne poslove. Pružamo tako potporu štrajku mnogih zaposlenika diljem Hrvatske – rekao je Milan Bijelić, povjerenik Radničkog sindikata Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Karlovcu.

Štrajkali su i mnogi drugi. Profesori u svim karlovačkim, ali i srednjim i osnovnim školama u Karlovačkoj županiji od 12 do 14 sati prestali su s radom i na taj se način priključili štrajku upozorenja kojim od Vlade te resornog ministra traže da promijeni Zakon o radu kojim im ukida mnoge povlastice.

Jelena Despot, iz sindikata karlovačke Gimnazije kaže da su zadovoljni odazivom profesora na štrajk jer je velika većina prekinula s radom u podne, a učenici su pušteni kućama.

Štrajkale državne, komunalne, gradske tvrtke

Nikola Badovinac, povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za Karlovačku i Ličko-senjsku županiju kaže da su sve državne, komunalne, gradske tvrtke u županiji štrajkale.

– Svatko kako je mogao. Radnici u nekim komunalnim tvrtkama, koji nisu mogli stati s radom na dva sata, prekinuli su poslove na pet do deset minuta. Netko je samo simbolički imao bež podrške, ali svi su, na neki način, uključeni u štrajk – kazao je Badovinac. Djelatnici Karlovačke županije također podržavaju štrajk, jer podupiru sindikalne čelnike u naporima da privole aktualnu Vladu na socijalni dijalog i komunikaciju. Oko 80 djelatnika karlovačke Gradske uprave koji su članovi sindikata, također su podržali štrajk, netko u svakodnevnim obavezama, a onaj tko je htio, mogao je prekinuti rad.

Karlovačke komunalne tvrtke, osim ukoliko djelatnici nisu raspoređeni na neke zadatke, od 12 do 14 sati prekinuli su posao i okupili se u zajedničkim prostorijama.

– Ovo je proba, a kako sada stvari stoje, oko 1500 prosvjednika iz Zagreba i bližih gradova i županija bit će sutra u srijedu na Markovom trgu kako bismo upozorili da smo spremni upotrijebiti sva zakonska sredstva da ih upozorimo da ne pristajemo na novi Zakon o radu koji znatno umanjuje prava radnika. Spremni smo i na najdrastičnije mjere, jer ne možemo čekati – dodao je Badovinac.

Radnici Arene apelirali na Trgovački sud

Radnici Arene Modne kuće u Puli koji su od petka u štrajku zbog neisplate devet plaća u podne su se u utorak obratili novinarima. Savo Šmitran, regionalni koordinator Sindikata tekstila u čijem je sastavu Sindikat Arena Pula, apelirao je na Trgovački sud u Rijeci da što prije udovolji zahtjevu radnika i pokrene stečaj.

– Trgovački sud u Rijeci hitno treba donijeti  rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad Arenom jer je to jedini način da radnici svoju  egzistenciju ostvare kroz novčanu naknadu Zavoda za zapošljavanje – izjavio je Šmitran. Za srijedu u 10.30 sati najavili su prosvjed kroz grad Pulu.

Automobili koji su prolazili Rivom u znak podrške trubili su štrajkašima, a podržali su ih brojni Puljani.

Štrajkali i liječnici u Sisku

Štrajk su poduprli svi djelatnici Opće bolnice “Dr. Ivo Pedišić” u Sisku. U vrijeme prosvjeda koji je trajao kratko na dvorištu ispred Ginekologije okupili su se brojni medicinari s iznimkom onih koji su trebali biti uz pacijente.

Pred splitskim KBC-om štrajkao samo jedan liječnik

U Splitu se štrajkalo po školama, table podrške štrajkašima bile su istaknute po gradskim autobusima. No, pred splitskim KBC-om bio je samo jedan štrajkaš.

– Kao sindikalni predstavnik jedini došao sam dati podršku štrajku, nadam se da su kolege i iz drugih sindikata pozvali svoje članstvo. Mi smo u štrajku već pet mjeseci, a inače su u podne liječnici zauzeti na svojim radnim mjestima, tada je najviše operacija, hitnih intervencija i slično. No, nažalost ovaj primjer ukazuje da generalni štrajk neće biti proveden – poručio je dr. Božo Bota, predsjednik splitske podružnice Hrvatskog liječničkog sindikata.

U školama u Dalmaciji odaziv štrajkaša 90 posto

Kako doznajemo iz Hrvatskog sindikata učitelja, u Dalmaciji je odaziv na štrajk bio oko 90 posto, no, podaci se tek obrađuju te još nema preciznih brojki. U OŠ “Dobri” Vinka Burić, županijska povjerenica tog sindikata, okupila je sve nastavnike iz jutarnje smjene u zbornici kako bi dali podršku radnicima koji ne primaju plaću. Za to vrijeme ravnateljica uz pomoć predsjednika razreda osiguravala je red u razredima.

– U štrajku smo solidarnosti s kolegama koji rade i 25 mjeseci ne primaju plaću u Lipiku, solidarni smo s djelatnicima Arene koji šest mjeseci ne primaju dohodak. Solidarni smo s onima koji godinama čekaju posao na zavodima za zapošljavanje, borimo se za obespravljene koji rade bez dnevnog odmora i ne plaća im se prekovremeni rad. U štrajku smo i zbog sebe, jer su najavom novih kolektivnih ugovora ukidaju naša zajamčena prava koja smo imali. Borimo se za naše norme jer se prijeti da će se izuzeti iz Kolektivnog ugovora, a uvesti nove zbog kojih će mnogi ostati bez posla – kazala je sindikalna povjerenica Burić.

Komentiraj članak

Ukoliko želite ostaviti komentar, morate se prijaviti.