Sindikat hrvatskih željezničara
Zagreb, Strojarska 17

tel: +385 1 3783108
fax: +385 1 3783140
email: shz@shz.hr

Pratite nas na facebooku

Uprava HŽ Carga nastavlja s ucjenama i pritiscima na radnike

Nakon što je objavljena tzv. konačna lista tehnološkog viška HŽ Carga, na kojoj su se našli i radnici koji su po kriterijima iz Zakona o radu trebali biti zaštićeni, Uprava HŽ Carga nastavlja s ucjenama i pritiscima na radnike.

Uprava zloupotrebljava instituciju Željezničkog fonda, da bi izbjegla sudske tužbe radi nezakonitog otkazivanja.

Naime, u sporazum kojim radnik pristaje na “dobrovoljno” zbrinjavanje u Željezničkom fondu, Uprava je uglavila pravno upitnu, a krajnje nemoralnu odredbu, kojom se radnik odriče sudskog osporavanja zakonitosti otkaza. Mlađi radnici, s malo godina radnog staža i malom otpremninom, na taj način su ucijenjeni i praktično moraju pristati na kršenje Zakona od strane Uprave.

Radnicima s više godina radnog staža i s većom otpremninom preostaje da izračunaju isplati li im se više ući u program nedobrovoljnog zbrinjavanja, odraditi otkazni rok i dobiti otpremninu do 120.000 HRK, u kojem slučaju imaju pravo osporavati dopuštenost otkaza, ili prihvatiti dobrovoljno zbrinjavanje u Željezničkom fondu, u kojem slučaju mogu ostvariti plaću 4000 HRK bruto u razdoblju 3 godine, ali se odriču osporavanja zakonske dopuštenosti otkaza.

U slučaju prihvaćanja dobrovoljnog zbrinjavanja u Željezničkom fondu, treba uzeti u obzir i pitanje hoće li HŽ Cargo biti u stanju 3 godine isplaćivati plaće, jer s ovako lošim upravljanjem, to će biti sve manje izvjesno.

Svakako, svim radnicima koji su se našli na listi tehnološkog viška preporučamo da si uzmu vremena da dobro promisle. Za pravni savjet mogu se obratiti našim pravnicima u Nezavisnim hrvatskim sindikatima: http://www.nhs.hr/onama/uredi/ 

Sindikat hrvatskih željezničara, zajedno sa Sindikatom željezničara Hrvatske, pokrenuo je sudske postupke protiv Uprave HŽ Carga radi nezakonitih kriterija za utvrđivanje tehnološkog viška i diskriminacije. Pokrenut ćemo i referendum za održavanje štrajka i štrajka solidarnosti radnika HŽ Carga.

Komentiraj članak

Ukoliko želite ostaviti komentar, morate se prijaviti.