Sindikat hrvatskih željezničara
Zagreb, Strojarska 17

tel: +385 1 3783108
fax: +385 1 3783140
email: shz@shz.hr

Pratite nas na facebooku

Umjesto beneficiranog radnog staža – profesionalna mirovina

SINDIKAT ŽELJEZNIČARA HRVATSKE

SINDIKAT INFRASTRUKTURE HŽ-A

SINDIKAT HRVATKIH ŽELJEZNIČARA

Počinje rasprava o beneficiranom radnom stažu – profesionalnoj mirovini

U organizaciji Ministarstva rada i mirovinskog sustava , Uprave za mirovinski sustav  koje je predstavljala pomoćnica ministra Mirjana Rađenović sazvan je sastanak s ciljem nastavka rada Radne skupine za redefiniranje staža s povećanim trajanjem. Cilj radne skupine je priprema izrade Nacrta prijedloga zakona o kategorizaciji poslova i profesionalne mirovine.

Kao priprema za početak rada izrađena je analiza radnih mjesta i zanimanja sa stažem osiguranja s povećanim trajanjem te su organizirani sastanci u sedam grupa prema nadležnosti pojedinih ministarstava.

Na ovom prvom sastanku na kojem su uz sindikate bili prisutni i predstavnici Ministarstva mora pomorstva i infrastrukture dogovoreno je da će se rad odvijati u četiri grupe i to:

–          grupa koja će pripremati materijale za željeznički sektor

–          grupa koja će pripremati materijale za cestovni sektor

–          grupa koja će pripremati materijale za pomorski sektor

–          grupa koja će pripremati materijale za zračni sektor

Načelno su definirane i smjernice rada, gdje se prije svega sugeriralo da se prvo revidiraju postojeća radna mjesta koja ostvaruju ovo pravo te da se posao za ta radna mjesta odradi u prvom krugu.

U drugom krugu bi se raspravljalo o mogućnostima definiranja prava na profesionalnu mirovinu za dodatna radna mjesta koja trenutno nisu uvrštena u postojeći Zakon.

Nekoliko puta ponovljeno je da će se u najvećoj mjeri uzimati u obzir mišljenje struke, u ovom slučaju stručnjaka medicine rada i stručnjaka zaštite na radu. U samoj raspravi predloženo je da se koristi Pravilnik o metodologiji izrade stručne dokumentacije radi utvrđivanja staža osiguranja s povećanim trajanjem, procjene opasnosti, opisi poslova, elaborati o procjeni radnih mjesta koji su bili temelj za ostvarivanje prava.

Prvi sastanak radne skupine za sektor željeznice održat će se 13.02.2014 g.

Nastojat ćemo kroz rad u ovoj grupi prije svega zadržati postojeću razinu prava za radna mjesta koja danas imaju beneficirani radni staž.

Također imamo pripremljene argumente (procjene opasnosti) za radna mjesta vlakovođe, konduktera, vozača pružnih vozila, pružnih radnika, rukovatelja teške pružne mehanizacije, torketirca itd.

Ispred Sindikata hrvatskih željezničara u radnu grupu koja će raditi na reviziji radnih mjesta koja ostvaruju pravo na beneficirani radni staž, imenovan je Marijan Jelenski.

Kad se pristupi procjeni radnih mjesta za koja predlažemo da se obuhvate pravom na profesionalnu mirovinu, imenovat ćemo predstavnike koji će moći na najbolji mogući način obrazložiti naš prijedlog.

Komentiraj članak

Ukoliko želite ostaviti komentar, morate se prijaviti.