Sindikat hrvatskih željezničara
Zagreb, Strojarska 17

tel: +385 1 3783108
fax: +385 1 3783140
email: shz@shz.hr

Pratite nas na facebooku

TRI SINDIKATA UKAZUJU VLADI RH NA NELOGIČNOSTI PRI SUFINANCIRANJU PRIJEVOZA UČENIKA

Obzirom na sve veći broj siromašnih građana, Sindikat željezničara Hrvatske, Sindikat hrvatskih željezničara i Sindikat infrastrukture HŽ smatraju da je dobro što subvencioniranje nije ukinuto, niti reducirano.

Sindikati zajedničkim pismom Vladi RH ukazuju i na neracionalnosti do kojih dolazi u primjeni Vladinih odluka, o kojima su pisala i javna glasila. Naime, masovna je pojava da se sufinancira prijevoz koji je skuplji od realne cijene.

To je tako kad se troje dogovaraju (autoprijevoznici, jedinice lokalne uprave i samouprave i škole), a četvrti i peti plaćaju (državni proračun i roditelji). Zato smatramo da Vlada RH treba preispitati iznose iz točke III važeće „Odluke o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola u razdoblju siječanj – ožujak 2016. godine“ koji služe kao osnova za izračun subvencije. Također, Vlada treba propisati transparentnost obveze javnog oglašavanja i odabira najpovoljnije ponude prijevoza.

Sindikati predlažu da Vlada izmijeni donesene Odluke kojima će omogućiti subvencionirani prijevoz učenika, ali i osigurati maksimalnu racionalnost u provođenju Odluka, kroz uvođenje na temelju struke definiranih osnovica za subvencije, povećanja udaljenosti na 5 km za obavezni odabir vlaka te kroz kontrolu i sankcije za kršenje Odluka.

Također predlažu da se hitno krene u pripremu i donošenje posebnog Zakona o integriranom javnom prijevoz, kojim bi se dugoročno, po uzoru na većinu zemlja EU, iskoristila sinergija željezničkog i autobusnog prijevoza na dobrobit svih; roditelja, učenika, ostalih građana, prijevoznika, države i gospodarstva.

Pismo Vladi RH – subvencioniranje prijevoza učenika 21.3.16

Komentiraj članak

Ukoliko želite ostaviti komentar, morate se prijaviti.