Sindikat hrvatskih željezničara
Zagreb, Strojarska 17

tel: +385 1 3783108
fax: +385 1 3783140
email: shz@shz.hr

Pratite nas na facebooku

Sindikati Pružnih građevina od Milanovića zatražili da omogući sudjelovanje tvrtke u izvođenju projekata koje sufinancira EU

Sindikat hrvatskih željezničara, Sindikat infrastrukture HŽ i Sindikat željezničara Hrvatske uputili su Pismo premijeru Milanoviću 5.2.15, kojim traže utvrđivanje odgovornosti i sankcioniranje odgovornih, a to su uprave HŽ Infrastrukture i Pružnih građevina, radi sabotaže sudjelovanja Pružnih građevina u obnovi pruge Dugo Selo-Križevci, vrijedne 250 mln EUR.

Iako već ima pozitivno tumačenje prethodne Uprave HŽ Infrastrukture, Uprava Pružnih građevina od HŽ Infrastrukture zatražila je suglasnost za sudjelovanje u konzorciju radi zajedničkog davanja obvezujuće ponude za izvođenje obnove pruge Dugo Selo-Križevci.

Suprotno tumačenju prethodne Uprave, suprotno odredbama Zakona o javnoj nabavi, Uprava HŽ Infarstrukture kao Skupština Pružnih građevina donijela je odluku kojom se proglašava sukob interesa HŽ Infrastrukture, kao korisnika sredstava Europske unije i Pružnih građevina kao kćerinskog društva. U toj skandaloznoj Odluci naveden je i niz neistina.

Uprava Pružnih građevina odmah je postupila po toj odluci, kojom svoju tvrtku vodi put stečaja, te otkazala sudjelovanje u konzorciju. U pismu Swietelskom, Uprava Pružnih građevina u pismu citirala je sve navode iz Odluke Skupštine te se tako samodiskvalificirala i iz svih drugih nadmetanja.

Sindikati pozivaju premijera da odmah utvrdi odgovornost i sankcionira odgovorne. Da naloži donošenje druge odluke koja bi bila sukladna Zakonu o javnoj nabavi. Da reorganizira HŽ Infrastrukturu, tako da više ne bude korisnik sredstava Europske unije, već da korisnik bude posebna državna agencija, čime bi se otklonila svaka mogućnost tumačenja sukoba interesa (takav zahtjev SHŽ je Vladi uputio još početkom 2012., no Vlada nije poduzela ništa).

 

Komentiraj članak

Ukoliko želite ostaviti komentar, morate se prijaviti.