Sindikat hrvatskih željezničara
Zagreb, Strojarska 17

tel: +385 1 3783108
fax: +385 1 3783140
email: shz@shz.hr

Pratite nas na facebooku

Sindikat hrvatskih željezničara od premijera zatražio transformaciju HŽ-a u koncern

OTVORENO PISMO
Sindikat traži transformaciju HŽ-a u koncern
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 22.05.2017. – 12:43:36
ZAGREB – Sindikat hrvatskih željezničara (SHŽ) uputio je u ponedjeljak otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću, resornom ministarstvu i saborskom Odboru za pomorstvo, promet i infrastrukturu u kojem pita zašto HŽ nije transformiran u koncern, te iznosi argumente zašto to treba što prije učiniti.

Predsjednik SHŽ-a Ivan Forgač u pismu podsjeća da je u predizbornom programu HDZ-a za izbore 2015. bila predviđena transformacija HŽ-a u grupu, holding ili koncern, što je sindikat otvoreno podržao, ali dosad na tome nije ništa učinjeno, a iz razgovora s državnim dužnosnicima razvidno je da se tako nešto uskoro niti ne predviđa.

Forgač ističe da podijeljene tvrtke HŽ-a vode isključivo parcijalne, često međusobno suprostavljene politike, što nanosi štetu svima, jer njihove uprave vode računa samo o vlastitom poslovnom rezultatu. Također upozorava da HŽ danas ima oko 11 rascjepkanih službi nabave, a osnivanjem koncerna mogla bi se osnovati centralna služba nabave, koja bi postigla mnogo povoljnije cijene.

Uspostavom koncerna, HŽ bi osigurao mnogo jaču poziciju prema financijskim institucijama nego što je imaju mala i rascjepkana društva, čime bi postigao povoljnije financiranje. SHŽ ističe da je velika i vrijedna imovina društava HŽ-a podijeljena nefunkcionalno, nije dosljedno unesena u vlasništvo društava koja je koriste i koja imaju interes kvalitetnog gospodarenja.

HŽ je podijeljen pod pritiskom Europske komisije, tijekom pristupnih pregovora za ulazak u EU, prije nego što su njemačke i austrijske željeznice sudskim putem ishodile pravo na zadržavanje jedinstvene organizacije. Sada više ne postoje zapreke za povezivanje podijeljenih tvrtki, naglašava SHŽ.

Zbog toga sindikalci traže da Vlada, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i sva nadležna tijela odmah prionu transformaciji svih matičnih i kćerinsklh društava HŽ-a u koncern, stoji u pismu.

U nastavku je dokument.

Prijeka potreba transformacije tvrtki HŽ u koncern

Komentiraj članak

Ukoliko želite ostaviti komentar, morate se prijaviti.