Sindikat hrvatskih željezničara
Zagreb, Strojarska 17

tel: +385 1 3783108
fax: +385 1 3783140
email: shz@shz.hr

Pratite nas na facebooku

SHŽ Upravi: Slijepo provodite prljavi posao za račun budućeg privatnog kupca

Prenosimo članak iz Večernjeg lista:
PRUŽNE GRAĐEVINE

Sindikat Upravi: Slijepo provodite prljavi posao za račun budućeg privatnog kupca

– Ukoliko odmah ne zaustavite aktivnosti na otpuštanju 750 radnika i ne prihvatite navedene zahtjeve, pristupit ćemo organiziranju štrajka i javnog prosvjeda – piše Ivan Forgač.

Foto: Daniel Kasap/Pixsell

– Ukoliko odmah ne zaustavite aktivnosti na otpuštanju 750 radnika i ne prihvatite navedene zahtjeve, pristupit ćemo organiziranju štrajka i javnog prosvjeda radnika Pružnih građevina, ali i ostalih naših članova u društvima Hrvatskih željeznica i to ispred sjedišta Pružnih građevina, HŽ Infrastrukture i ispred sjedišta Vlade Republike Hrvatske – napisao je u pismu Ivan Forgač, predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara, Upravi tvrtke Pružne građevine.

Optužio je Upravu te tvrtke da “slijepo provodi prljavi posao za račun budućeg privatnog kupca koji se na trošak poreznih obveznika želi riješiti nekonkurentnog dijela radne snage”. Sindikatu nije prihvatljivo da se, bez valjanih argumenata, u tvrtki koja od “utemeljenja 2002. godine kontinuirano bilježidobit”, otpuštaju 750 radnika.

Traže popis radnika starijih od 50 godina

Navode kako, unatoč protivljenju Sindikata i Radničkih vijeća, prava i dalje nastavlja s aktivnostima usmjerenima na otpuštanje velikog broja radnika, među kojima je traženje popisa radnika starijih od 50 godina i onih sa smanjenom radnom sposobnosti. “Zakon o radu također omogućava da poslodavac i sindikati putem Kolektivnog ugovora, ili sporazuma, pobliže utvrde kriterije za utvrđivanje tehnološkog viška. Obzirom da ste kao poslodavac već pokrenuli postupak kolektivnog pregovaranja, tražimo da se žurno, kroz kolektivno pregovaranje, precizno razrade kriteriji za raspoređivanje radnika, odnosno kriteriji za utvrđivanje liste tehnološkog viška”, stoji u pismu sindikata Upravi. Sindikat traži da ta tvrtka pristupi i Ugovoru o radno pravnoj zaštiti radnika kakav ima zaključen i vlasnik, HŽ Infrastruktura.

“Alternativno, voljni smo zaključiti zaseban Ugovor o radno pravnoj zaštiti radnika Pružnih građevina d.o.o., ili odgovarajuće odredbe ugraditi u Kolektivni ugovor”, zaključuju iz Sindikata.

Komentiraj članak

Ukoliko želite ostaviti komentar, morate se prijaviti.