Sindikat hrvatskih željezničara
Zagreb, Strojarska 17

tel: +385 1 3783108
fax: +385 1 3783140
email: shz@shz.hr

Pratite nas na facebooku

Pravomoćno poništeni izbori za Radničko vijeće HŽ Carga u organizaciji Sindikata strojovođa Hrvatske

Nakon što su Sindikat hrvatskih željezničara i Sindikat željezničara Hrvatske zajednički pokrenuli postupak izbora radničkih vijeća HŽ Carga, Sindikat strojovođa Hrvatske zajedno Samostalnim sindikatom HŽ Carga i Sindikatom tehničkog pregleda vagona i vlakova HŽ, umjesto da se uključe u pokrenuti postupak izbora, pokrenuli su vlastite izbore.

Nakon što su održani zakoniti izbori pokrenuti od strane SHŽ i SŽH, posve bespotrebno, u organizaciji SSH održani su još jedni izbori Radničkog vijeća.

Odlukom Vrhovnog suda, temeljem tužbe jednog od sindikata koji je na tim izborima namjeravao podnijeti listu, ti izbori, koje je organizirao Sindikat strojovođa Hrvatske, su poništeni.

Da stvar bude apsurdnija, direktor Krakić je, pristrano, kako se cijelo vrijeme i ponaša, priznao izbore SSH i njihovo Radničko vijeće te je surađivao samo s tim Radničkim vijećem.

Međutim, poništenjem tih izbora, ništavne su sve odluke poslodavca koje utječu na položaj radnika, a koje je poslodavac donio savjetujući se, obavještavajući, ili pribavljajući suglasnost nelegalnog Radničkog vijeća. Između ostalog, ništavan je i Pravilnik o organizaciji, kojeg je Uprava donijela savjetujući se s nezakonito izabranim Radničkim vijećem. Temeljem svega toga, šteta za HŽ Cargo bit će velika. Pitamo se, hoće li Uprava i njihovi savjetnici snositi odgovornost za štetu koju su na taj način nanijeli Društvu?

Radnička vijeća, legalno izabrana na izborima koje su pokrenuli SHŽ i SŽH, sada moraju biti priznata od strane poslodavca, tim više jer njihovu legalnost nije osporio niti poslodavac, a niti bilo koji sindikat.

Komentiraj članak

Ukoliko želite ostaviti komentar, morate se prijaviti.