Sindikat hrvatskih željezničara
Zagreb, Strojarska 17

tel: +385 1 3783108
fax: +385 1 3783140
email: shz@shz.hr

Pratite nas na facebooku

Potpisan Kolektivni ugovor Željezničke tiskare d.o.o.

Dana 27. 1. 2012. direktor Željezničke tiskare d.o.o. Krunoslav Gašparić i predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara Ivan Forgač potpisali su Kolektivni ugovor Društva Željeznička tiskara d.o.o.
To je prvi Kolektivni ugovor toga Društva, zaključen nakon nekoliko neuspješnih rundi pregovora koji su s prekidima trajali 2,5 godine. Ujedno, to je posljednje društvo s kojim je Sindikat hrvatskih željezničara zaključio 1. Kolektivni ugovor.

Kolektivni ugovor zaključen je na 3 godine, a obuhvaća poglavlja: Sklapanje ugovora o radu, Privremeno raspoređivanje radnika, Pripravnici, Radno Vrijeme, Odmori i dopusti, Obrazovanje radnika i osposobljavanje za rad, Zaštita privatnosti radnika, Zaštita dostojanstva radnika, Prestanak ugovora o radu, Zaštita prava radnika, Naknada štete, Odnosi sa sindikatima, Radni uvjeti i zaštita na radu, Privremeno udaljenje radnika, Plaća, Dodaci plaće, Naknade plaće, Naknade troškova radnika, Ostala primanja i Isplata plaće.

Utvrđeno je pravo na Božićnicu, Uskrsnicu i Regres za GO, no obzirom na negativne rezultate poslovanja, Božićnica i Regres za GO u 2012. neće se isplaćivati. Također, plaće radnika ostaju na dosadašnjoj razini.

Najvažnija vrijednost Kolektivnog ugovora je u tome što Poslodavac više ne može jednostrano umanjivati radnička prava, kakvih je slučajeva u tom društvo dosad bilo. Kolektivni ugovor ostaje na snazi i u slučaju privatizacije, ili druge statusne promjene, tako da ga niti mogući novi vlasnik ne bi mogao jednostrano izmijeniti.

Iako su nam za to trebale 2,5 godine, obećanje dano radnicima Željezničke tiskare uspjeli smo ostvariti.

Komentiraj članak

Ukoliko želite ostaviti komentar, morate se prijaviti.