Sindikat hrvatskih željezničara
Zagreb, Strojarska 17

tel: +385 1 3783108
fax: +385 1 3783140
email: shz@shz.hr

Pratite nas na facebooku

Otkazan javni prosvjed članova SHŽ zakazan za 8. 6. 2010. POTPISAN SPORAZUM

Sindikat hrvatskih željezničara otkazao je javni prosvjed zakazan za 8. 6. 2010. u Zagrebu.

Razlog otkazivanja je obećanje ministra Kalmete i predsjednika
Uprave HŽ Infrastrukture da će se 2 zaostale plaće radnika PRO-REG isplatiti
najkasnije 9. 6. 2010., a preostale 2 plaće do 30. 6. 2010. godine.

Također, obećano je da će se dana 8. lipnja 2010. zaključiti
Sporazum o uvjetima restrukturiranja društava HŽ koja se nalaze u poslovnim
teškoćama: Remont i održavanje pruga, PRO-REG, POSIT, Održavanje vagona, Željezničko ugostiteljstvo i Željeznička tiskara, čiji sadržaj je danas usmeno utvrđen na sastanku u Ministarstvu MPI.

Dogovoreno je da se maksimalno ubrza kolektivno pregovaranje
u društvima u kojima je u tijeku, s ciljem da se Kolektivni ugovori zaključe do
30. 6. 2010.

Napominjemo da ćemo, u slučaju da se dogovor ne ispoštuje,
zakazati nove prosvjedne aktivnosti, uključujući štrajk članova SHŽ.

NAKON CJELODNEVNIH PREGOVORA SINDIKATA I UPRAVE HŽ INFRASTRUKTURE, KOJI SU UZ MANJE PREKIDE TRAJALI OD 7-17 SATI, NAPOKON JE ZAKLJUČEN SPORAZUM O ISPLATI PLAĆA RADNIKA PROREG-A TE O ZBRINJAVANJU DIJELA RADNIKA U DRUŠTVIMA U VLASNIŠTVU HŽ INFRASTRUKTURE KOJA SE NALAZE U POSLOVNIM TEŠKOĆAMA.

UPRAVA HŽ INFRASTRUKTURE JUČERAŠNJIM POKUŠAJEM MANIPULACIJE OSTALIM, UKUPNO MANJINSKIM SINDIKATIMA, U JEDNOM TRENUTKU DOVELA JE PREGOVORE U SLIJEPU ULICU, IZ KOJE JE IZLAZ PRONAĐEN TEK ZAHVALJUJUĆI POSREDOVANJU MINISTRA KALMETE.

OBZIROM NA VRLO OZBILJNU POSLOVNU SITUACIJU U KOJOJ SE NALAZE PREDMETNA DRUŠTVA, ZADOVOLJNI SMO SPORAZUMOM, JER JE NJIME TRASIRAN PUT ZA NASTAVAK POSLOVANJA SVIH DRUŠTAVA, NASUPROT DOSADAŠNJIM PRIJETNJAMA STEČAJEVIMA, U KOJIMA BI RADNICI OSTALI BEZ IČEGA.

UKUPNI BROJ RADNIKA 4 DRUŠTVA KOJI ĆE BITI ZBRINUTI JUČERAŠNJIM DOGOVOROM S MINISTROM KALMETOM SMANJEN JE SA 450 KOLIKO SU TRAŽILE UPRAVE, NA 320.

RADNICI ZA ČIJIM RADOM U OVOM TRENUTKU NEĆE POSTOJATI POTREBA, MOĆI ĆE BIRATI NAČIN ZBRINJAVANJA PUTEM POTICAJNE OTPREMNINE, ILI ŽELJEZNIČKOG FONDA.

RADNICI KOJI PRIHVATE ZBRINJAVANJE KROZ ŽELJEZNIČKI FOND OSTVARIVAT ĆE PRAVA SUKLADNO UGOVORU O RADNO PRAVNOJ ZAŠTITI RADNIKA, A ZA TO VRIJEME UPRAVNI ODBOR ŽELJEZNIČKOG FONDA NASTOJAT ĆE IM PRONAĆI TRAJNO ZAPOSLENJE U NEKOM OD ŽELJEZNIČKIH DRUŠTAVA. REALNA JE OPCIJA DA SE U DOGLEDNO VRIJEME POVEĆAJU ULAGANJA U PRUGE, ČIME BI SE DIO TIH RADNIKA MOGAO VRATITI NA SVOJA SADAŠNJA RADNA MJESTA.

Komentiraj članak

Ukoliko želite ostaviti komentar, morate se prijaviti.