Sindikat hrvatskih željezničara
Zagreb, Strojarska 17

tel: +385 1 3783108
fax: +385 1 3783140
email: shz@shz.hr

Pratite nas na facebooku

Održan prosvjed sindikalnih povjerenika Pružnih građevina

_IGP1968

U organizaciji Sindikata hrvatskih željezničara i Sindikata infrastrukture HŽ danas je održan javni prosvjed sindikalnih povjerenika Pružnih građevina.

U pismu upućenom ministru Hajdaš Dončiću i upravama HŽ Infrastrukture i Pružnih građevina, SHŽ i SIHŽ zatražili smo:

1. Od Hrvatskog Sabora i Vlade Republike Hrvatske tražimo da donesu obvezujući Program obnove željezničkih pruga, što je pretpostavka za povratak roba i putnika na vlak, čime bi i za Pružne građevine bilo osigurano dovoljno narudžbi.

2. Od Vlade Republike Hrvatske i od HŽ Infrastrukture tražimo da premjesti Službu za EU projekte iz HŽ Infrastrukture u određenu državnu agenciju, kako bi Pružne građevine mogle sudjelovati u projektima koje sufinancira EU.

3. Od Uprave Pružnih građevina tražimo da se prema sredstvima za restrukturiranje osiguranih kreditom uz državno jamstvo, napokon počne odnositi odgovorno. To znači da ne može otpuštati i zbrinjavati radnike, a istovremeno na istim poslovima zapošljavati radnike na određeno vrijeme.

4. Od Uprave Pružnih građevina tražimo nastavak Kolektivnog pregovaranja, s ciljem utvrđivanja kriterija za izlučivanje viška radnika, kao i postizanja ušteda kojima bi se osigurala stabilnost poslovanja tvrtke i sačuvala radna mjesta.

Prema očekivanju, ministar i uprave i dalje ignoriraju zahtjeve radnika, tako da nam preostaje da ovim putem najavimo “vruću jesen” koja će proteći u borbi za radna mjesta i opstojnost Pružnih građevina, ali i cijele željeznice.

Nastavno objavljujemo govor predsjednika Sindikata hrvatskih željezničara, koji je održao na današnjem javnom prosvjedu:

“Kolegice i kolege radnici Pružnih građevina,

Pozvali smo Vas na ovo mjesto, jer se na tom mjestu, u uredu samoproglašenog ministra za 21. stoljeće Hajdaš Dončića, kroji Vaša sudbina, pišu Vaši otkazi.

Iako smo mu odmah čim je zasjeo u ministarsku fotelju rekli kako da Vam omogući da se natječete za obnovu pruga koje sufinancira EU, nije učinio ništa. Umjesto da to riješi kako su riješili susjedi Slovenci, on Vam zabranjuje da radite, poslove daje strancima, a onda od stranaca uzima kredite, kako bi Vas otpustio. Zadužuje našu djecu, kako bi nama dijelio otkaze.

Prije 4 godine slušali smo Kukuriku najave, kako će investiranje u modernizaciju željeznice biti zamašnjak razvoja države. Umjesto toga ukidaju se željezničke linije, zatvaraju se pruge. Unatoč činjenici da remont zaostaje na 2/3 pruga, otpuštaju se radnici Pružnih građevina. Plaćaju se skupi savjetnici koji bezidejnoj Vladi govore kako Hrvatskoj željeznica maltene ne treba, a svi ti savjetnici i emisari dolaze iz država koje itekako čuvaju i razvijaju svoje željeznice.

Ministre Hajdaš Dončić, direktori HŽ Infrastrukture i Pružnih građevina, radnicima je dosta vaše nebrige i nesposobnosti, koje plaćaju tako što ostaju bez radnih mjesta. Ispunite jedini zahtjev radnika, koji samo žele pošteno raditi i od rada živjeti. Ako to niste u stanju, nemojte nas dalje lagati: Podnesite ostavke!”

Komentiraj članak

Ukoliko želite ostaviti komentar, morate se prijaviti.