Sindikat hrvatskih željezničara
Zagreb, Strojarska 17

tel: +385 1 3783108
fax: +385 1 3783140
email: shz@shz.hr

Pratite nas na facebooku

Održan javni prosvjed povjerenika Sindikata hrvatskih željezničara – danas započinje štrajk radnika HŽ Carga

15. 4. 2014. održan je javni prosvjed sindikalnih povjerenika Sindikata hrvatskih željezničara:

Javni prosvjed povjerenika Sindikata hrvatskih željezničara 15.4.2014.

Danas započinje štrajk radnika HŽ Carga u organizaciji Sindikata željezničara Hrvatske. Naš Sindikat nema zakonske mogućnosti organizirati štrajk u HŽ Cargu (imamo manje od 20 % članova), no smatramo da za štrajk postoje vrlo ozbiljni razlozi, prvenstveno otpuštanje 804 radnika, uz namjeru otpuštanja još 950 radnika. Iz toga razloga Sindikatu željezničara Hrvatske dajemo punu potporu i svaku moguću pripomoć.

Mišljenja smo da se i članovi Sindikata hrvatskih željezničara imaju razloga odazvati pozivu Sindikata željezničara Hrvatske i pristupiti provedbi štrajka, kako bi pokušali sačuvati što je moguće više vlastitih radnih mjesta.

Obzirom da je Vlada RH utvrdila Smjernice restrukturiranja HŽ Carga, prema kojima HŽ Cargo, pored 804 radnika, namjerava otpustiti još 950 radnika HŽ Carga i kćerinskih društava, vidljivo je da su se prevarili svi oni koji su mislili da će ostati pošteđeni, koji su potpisivali i pristupali Kolektivnom ugovoru. Stoga smatramo da se pozivu SŽH na štrajk trebaju odazvati i nečlanovi sindikata, ali i članovi Sindikata strojovođa Hrvatske, Sindikata tehničkog pregleda vagona i vlakova HŽ, kao i članovi Samostalnog sindikata HŽ Carga, neovisno o stajalištu lidera svojih sindikata.

Svi radnici imaju zakonsko pravo sudjelovanja u štrajku i radi toga ne smiju snositi nikakve posljedice!

Komentiraj članak

Ukoliko želite ostaviti komentar, morate se prijaviti.