Sindikat hrvatskih željezničara
Zagreb, Strojarska 17

tel: +385 1 3783108
fax: +385 1 3783140
email: shz@shz.hr

Pratite nas na facebooku

Održan javni prosvjed članova 3 sindikata Pružnih građevina

Prosvjed radnika Pružnih građevina na Markovom trgu! (FOTO)

  • Autor: hina
  • Datum: četvrtak, 19. veljače 2015. u 10:42

Forgač smatra da je ta odluka suprotna odredbama Zakona o javnoj nabavi i da se, suprotno nekim tumačenjima, ne radi o sukobu interesa tvrtki HŽ Infrastruktura i Pružne građevine.

Tri sindikata koji djeluju u Hrvatskim željeznicama (HŽ) održala su u četvrtak prosvjed na Markovu trgu tražeći od Vlade da tvrtki Pružne građevine osigura poslove i očuvanje radnih mjesta.

Nekoliko stotina prosvjednika zahtijevalo je od Vlade nastavak intenzivne obnove hrvatskih pruga, jer je to jedini način da HŽ ostane konkurentan, sudjelovanje Pružnih građevina u projektima koje financiraju Hrvatska, HŽ Infrastruktura ili EU, sukladno Zakonu o javnoj nabavi, te organizacijske promjene kojim će se Pružnim građevinama trajno omogućiti sudjelovanje u projektima koje sufinanciraju EU i Hrvatska.

Predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara Ivan Forgač podsjetio je kako su Pružne građevine isključene iz natječaja za izvođenje radova na obnovi i modernizacije pruge Dugo Selo – Križevci, vrijednog 200 milijuna eura, zbog čega bi dosad najuspješnija tvrtka u sastavu HŽ-a mogla završiti u stečaju.

Forgač smatra da je ta odluka suprotna odredbama Zakona o javnoj nabavi i da se, suprotno nekim tumačenjima, ne radi o sukobu interesa tvrtki HŽ Infrastruktura i Pružne građevine. Rješenje vidi u tome da HŽ Infrastruktura više ne bude korisnik sredstava EU, već bi to trebala biti posebna državna agencija.

Dodaje kako su Pružne građevine jedna od najvećih hrvatskih građevinskih tvrtki koja zapošljava 1400 stalnih, te još 700 sezonskih radnika, i uz to je u 2014. ostvarila dobit od 100 milijuna kuna.

Umjesto da se Pružnim građevinama omogući sudjelovanje u projektima koji će u perspektivi zapošljavati tisuće radnika i u duljem razdoblju donositi možda i 10 milijardi kuna prihoda, Uprava HŽ Infrastrukture i Skupština i Uprava Pružnih građevina nastavljaju aktivnosti na otpuštanju 750 radnika i izmjenama Kolektivnog ugovora kojim će se smanjiti plaće i prava preostalih radnika, rekao je Forgač.

Očito su projekti koje sufinancira EU unaprijed “prodani” strancima, dok će privatnim hrvatskim tvrtkama eventualno pripasti tek najjednostavniji poslovi, koje će dobiti kao podizvođači, a na njima nema značajnije zarade.

Stranci će raditi vrijedne, specijalizirane poslove iz kojih će izvlačiti dobit, a hrvatski će radnici završiti na burzi jer nije reorganizirana HŽ Infrastruktura, tvrdi Forgač.

Zaustavljanje obnove pruga, koja ionako kasni, gurnut će željezničke prijevoznike u nekonkurentnost i prisiliti ih na gašenje usluga u unutarnjem prometu. HŽ-u bi moglo ostati samo osiguranje tranzita i pristupa lukama, nakon čega će Hrvatska na području željeznice postati obična kolonija, poručio je Forgač.

Predsjednik Sindikata željezničara Hrvatske Zoran Maršić zatražio je da se tvrtki Pružne građevine omogući normalno poslovanje kako bi njezini radnici mogli zaraditi plaće. Upozorio je kako je izgubljen već četvrti natječaj za posao, što se više ne smije ponoviti.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever odgovornima za tešku situaciju smatra Vladu, premijera Zorana Milaniovića i resornog ministra Sinišu Hajdaša Dončića.

Neprihvatljivo je da tvrtka koja je dobro poslovala, ima znanje i opremu, i za koju ima posla, ne dobiva posao zahvaljujući nesposobnom premijeru, ministru i Upravi. Stoga im je poručio neka se prime posla ili ga prepuste onima koji znaju.

 

Komentiraj članak

Ukoliko želite ostaviti komentar, morate se prijaviti.