Sindikat hrvatskih željezničara
Zagreb, Strojarska 17

tel: +385 1 3783108
fax: +385 1 3783140
email: shz@shz.hr

Pratite nas na facebooku

Obraćanje članovima sindikata u HŽ Putničkom prijevozu

Sindikat hrvatskih željezničara

Sindikat željezničara Hrvatske

U Zagrebu, 30. 11. 2018.

 

Članovima

Sindikata hrvatskih željezničara

Sindikata željezničara Hrvatske

 

Informacija o kolektivnim pregovorima u HŽ Putničkom prijevozu d.o.o.

 

Poštovane članice i članovi sindikata,

3 reprezentativna sindikata HŽ Putničkog prijevoza i Uprava HŽ PP, putem svojih pregovaračkih odbora početkom rujna započeli su kolektivno pregovaranje za zaključivanje novog Kolektivnog ugovora.

Poslodavac je izašao s platformom u kojoj je zahtijevao smanjenje velikog dijela prava radnika, pravdajući to kontinuiranim smanjenjem prihoda od prijevoza putnika, upozoravajući da će krajem 2019., nastupiti liberalizacija prijevoza putnika željeznicom pa će tvrtka možda dobiti konkurenciju.

S druge strane, sindikati su inzistirali da osnova za pregovore bude dosadašnji Kolektivni ugovor te zatražili povećanje plaće za 15 %.

Tijekom više od 2 mjeseca intenzivnih pregovora, stavovi 2 pregovaračka odbora vrlo su se malo približili, prvenstveno iz razloga što Pregovarački odbor poslodavca nije imao ingerencije razgovarati o povećanju plaće, niti o poboljšanju drugih prava radnika.

Obzirom da je 30. 11. 2018, bio zadnji dan produžene primjene isteklog KU, zatražili smo sastanak s Upravom, koji je i održan 29. 11. Naime, Pravilnikom o radu, kojeg samostalno donosi poslodavac, nije predviđena isplata naknade voznom osoblju (kilometraža), nejednakomjernog smjenskog rada itd. pa bi radnici u prosincu i nadalje ostali bez tih prava. Zatražili smo da se primjena isteklog Kolektivnog ugovora produži do zaključivanja novog. Također, zatražili smo isplatu Božićnice.

Neizjašnjavanje vlastitog Pregovaračkog odbora o zahtjevu za povećanje plaće direktor Ukić pravdao je činjenicom da HŽPP s državom još nije zaključio PSO ugovor, kojim država subvencionira prometovanje nerentabilnih vlakova, pa je Upravi teško prihvatiti obveze. Poslodavac očekuje da će ispregovarani desetogodišnji PSO ugovor na Vladi biti 6. prosinca, nakon čega će biti supotpisan od strane Uprave i ministra Butkovića. Iza toga, Kolektivni ugovor moći će se finalizirati.

Poslodavac je prihvatio da do potpisivanja novog Kolektivnog ugovora, a najduže 60 dana, primjenjuje sve odredbe isteklog Kolektivnog ugovora, da isplati poklone djeci, kao i da isplati Božićnicu u najmanjem iznosu od 800 HRK te je o tome donesena Odluka Uprave. O iznosu Božićnice još ćemo pregovarati i tražiti veći iznos.

Zaključeno je da će se sljedeći sastanak pregovaračkih odbora održati 4. prosinca 2018.

 

Sindikat hrvatskih željezničara

 

Sindikat željezničara Hrvatske

 

Komentari su zatvoreni.