Sindikat hrvatskih željezničara
Zagreb, Strojarska 17

tel: +385 1 3783108
fax: +385 1 3783140
email: shz@shz.hr

Pratite nas na facebooku

Mrgan i Krakić potpisali – smanjili plaće za 25 % i otpuštaju 804 radnika HŽ Carga

Predsjednik Sindikata strojovođa Hrvatske Nenad Mrgan i direktor HŽ Carga Danijel Krakić dana 5. 2. 2014. dogovorili su se i potpisali smanjenje plaća za 25 % i otpuštanje 804 radnika HŽ Carga.

U priči se pojavio i predsjednik Sindikata tehničkog pregleda vagona i vlakova HŽ Debeljak, koji je na sam dan potpisa KU postao član Pregovaračkog odbora Sindikata ispred Sindikata strojovođa, kad je postalo jasno da će Mrgan u potpisu ostati usamljen, i koji je na taj način blagoslovio smanjivanje plaća pregledača vagona za 25 %, iako su radnici tog radnog mjesta niz godina zakinuti u plaćama.

Mrgan se nada da je izdajom ostalih radnika,  svoje članove sačuvao od otkaza. Nakon što otpuste 804 radnika, mahom manevrista, popisnih i voznih vlakovođa, robnih blagajnika, pregledača vagona, bravara, skladištara, visoko stručnih i administrativnih radnika itd., vidjet ćemo hoće li na red doći i članovi SSH. Obzirom da uštede otpuštanjem 804 radnika neće ni izbliza biti dovoljne da bi se pokrpala rupa u prihodima, a i smanjivanje plaća ne može trajati u nedogled. Procijenite sami koji će biti sljedeći korak ove, ili neke druge Uprave.

Sindikat hrvatskih željezničara borit će se za svako radno mjesto, koje su Krakić i Mrgan proglasili suvišnima. Jer mnogi od tih radnika nisu suvišni, bez mnogih od njih neće se moći obavljati prijevoz robe.

Nadamo se da ćemo to činiti u čvrstom savezu sa Sindikatom željezničara Hrvatske i Samostalnim sindikatom HŽ Carga, s kojima smo strukturom članstva po prirodi stvari osuđeni na suradnju i na put prema zajedničkom sindikatu.

 

Mrgan i Krakić potpisali KU pismo 3 sindikata članovima 6.2.14

Komentiraj članak

Ukoliko želite ostaviti komentar, morate se prijaviti.