Sindikat hrvatskih željezničara
Zagreb, Strojarska 17

tel: +385 1 3783108
fax: +385 1 3783140
email: shz@shz.hr

Pratite nas na facebooku

Mjere štednje u HŽ Infrastrukturi d.o.o.

Uprava HŽ Infrastrukture d.o.o. svim se silama trudi demantirati navode sindikata objavljujući tekstove na portalu HŽ Infrastrukture, a danas i po svim oglasnim pločama poslodavca. Potrebno je naglasiti da u svom odgovoru na prijedlog sindikata Uprava nije dala nikakav jasan odgovor je li prijedlog prihvatljiv ili nije, stoga smo danas uputi zahtjev za jasnim odgovorom koji je u prilogu.

Prijedlog Uprave koji obrađuje mjere štednje na pravima radnika poslali smo na teren i svaki radnik mogao je vidjeti o kakvom se prijedlogu radi i gdje se planira štedjeti.

Potrebno je naglasiti da zahtjev Uprave sadrži ukupno smanjivanje prava radnika u iznosu od 78,96 mil.kn, a uzme li se u obzir da je trošak radnika na mjesečnoj razini oko 55 mil.kn potpuno je jasno koliko bi radnici izgubili.

Računica je jednostavna. Po prijedlogu Uprave radnici bi izgubili više od jednog mjesečnog primanja s time da ni same mjere koje se predlažu nisu ravnomjerno raspoređene na sve radnike HŽ Infrastrukture d.o.o. pa bi pojedini radnici izgubili puno više što je vidljivo iz kratke analize koju smo napravili:
Tabela uštede

 

Dodaci na plaću nisu kolač povrh pogače. Dodaci su novčano obeštećenje radnika kad radnik radi u uvjetima koji mu uzrokuju određene gubitke (zdravlja, društvenog života, slobodnog vremena i sl) ili radi u uvjetima rada koji se unatoč naporu poslodavca ne mogu poboljšati.

Neprihvatljive su mjere štednje koje se uglavnom grupiraju na strukturu radnika koji rade u takvim uvjetima da je sindikalnom borbom bilo nužno izboriti pravo na dodatak kojem je svrha kompenzirati te uvjete.

Osim toga ovakav prijedlog mjera štednje u kojem Uprava ne želi priznati dosadašnje odricanje radnika i ubrojiti uštede koje su već postignute kroz kolektivno pregovaranje za 2015. g. ( regres, božićnica, dani godišnjeg odmora …) značio bi da se mjere štednje po zahtjevu Vlade RH (200 mil.kn) lome preko leđa radnika u iznosu većem od 50% .

Reprezentativnim sindikatima u HŽ Infrastrukturi takav prijedlog je neprihvatljiv.

O svim informacijama i daljnjim aktivnostima bit ćete na vrijeme obaviješteni.

Komentiraj članak

Ukoliko želite ostaviti komentar, morate se prijaviti.