Sindikat hrvatskih željezničara
Zagreb, Strojarska 17

tel: +385 1 3783108
fax: +385 1 3783140
email: shz@shz.hr

Pratite nas na facebooku

Kaznenom prijavom i tužbom stat ćemo na kraj lažima!

U subotu, 22. 2. 2014. u emisijama Hrvatske televizije i Hrvatskog radija objavljene su izjave Nenada Mrgana, kojima optužuje ostale sindikate u HŽ Cargu, da su, nakon što je Sindikat strojovođa predložio smanjenje sindikalnih prava, napustili kolektivne pregovore.

Radi se o besprizornoj laži, kojom Mrgan nastoji prikriti činjenicu da je potpisao smanjenje plaća svim radnicima, kao i da je poslodavcu omogućio da prema vlastitoj, subjektivnoj procjeni, može odlučiti koji će radnik biti višak.

Činjenice su posve drukčije:

1. Sindikat hrvatskih željezničara, Rješenjem Povjerenstva za utvrđivanje reprezentativnosti, nije sudjelovao u kolektivnim pregovorima, pa ih nismo mogli niti napustiti, niti bismo ih napustili zbog navedenih razloga. Da Kolektivni ugovor valja, sukladno Zakonu, donijeli bismo Odluku o pristupanju Kolektivnom ugovoru. Obzirom da ne valja i da sadrži nezakonite odredbe, tražit ćemo da takve odredbe ukine sud.

2. Plaće sindikalnih povjerenika u KU HŽ Carga još prije 3 godine smanjene su  s koeficijenta 2,5 na koeficijent 2,0, a takve su ostale i u novom Kolektivnom ugovoru, kojeg je Mrgan potpisao. Mogućnost ostvarivanja tih prava imaju svi sindikati s najmanje 300 članova pa i Sindikat strojovođa Hrvatske.

3. Sindikat željezničara Hrvatske (predsjednik Zoran Maršić), koji je sudjelovao u Kolektivnom pregovaranju, prema onome što su rekli i napisali, također nije napustio pregovore iz navedenih razloga, već radi smanjenja plaća svim radnicima i radi nezakonitih kriterija za utvrđivanje viška radnika.

4. Radi ispravljanja neistine, već smo uputili demanti glasilima koja su objavila Mrganovu izjavu, a predstoji nam podizanje tužbe i kaznene prijave radi klevete.

 

 

Komentiraj članak

Ukoliko želite ostaviti komentar, morate se prijaviti.