Sindikat hrvatskih željezničara
Zagreb, Strojarska 17

tel: +385 1 3783108
fax: +385 1 3783140
email: shz@shz.hr

Pratite nas na facebooku

Državi naplatio 1,2 mil. kuna, a radnicama je dužan tri plaće

Prenosimo članak iz 24 sata:

Nepoznati poduzetnik, Andrej Krpina iz Benkovca je dobio posao čišćenja ministarstava i državnih ureda. Išao je s nevjerojatnim cijenama, nekad i upola nižim od procjene nabave

Zbog njega sam tri puta završila na bolovanju zbog problema sa žuči i želucom. Radila sam za 1800 kuna mjesečno, ali tri mjeseca nisam dobila plaću.

Priča nam to potreseno Mirjana Tumpak (42) iz Ivanić Grada. Ona je jedna od stotinjak čistačica koje su svakodnevno čistile urede državne uprave u cijeloj Hrvatskoj. Tumpak je čistila Ministarstvo graditeljstva u Zagrebu. Zadnja tri mjeseca sama si plaća svaki dan put do Zagreba. Sad sve čistačice moraju na Zavod za zapošljavanje i ne znaju hoće li uspjeti naći novi posao. Iako one nisu dobivale ni svoju malu plaću za naporan rad, gazdi je država uredno plaćala čišćenje. Država mu je zadnjih pola godine platila gotovo 1,2 milijuna kuna. Ali on dio tog kolača nije proslijedio onima koje su čistile.

Kako je sve počelo? Potpuno nepoznati poduzetnik, Andrej Krpina iz Benkovca, jesenas je sa svojom tvrtkom Control Home Managment dobio nešto manje od 15 milijuna kuna vrijedan posao čišćenja raznih ministarstava i državnih ureda. On je dobio gotovo 70 posto od 700 ureda koje je trebao čistiti dvije godine. Jedino je još dio kolača uspio ugrabiti Adriatic iz Zadra, a oni su ugovorili čišćenja ureda za više od 12 milijuna kuna.

Krpina je išao s nevjerojatno niskim cijenama, nekad i upola nižim od procjene nabave. Država je bila sretna jer je na kraju trebala uštedjeti na čišćenju čak 20 milijuna kuna. No radnice koje su čistile, kažu, da je sve od početka krenulo krivo.

– Čistila sam urede osam ispotava ministarstava u Vukovaru. Za to sam zadnji put, u travnju, dobila četiri sredstva za podove i četiri za toalete. Sve vam je onda jasno. Tražio je od nas da kupimo sredstva. Mi smo radile, ali sad nam se više ne javlja niti smo dobili tri mjeseca plaće – kaže nam Svetlana Kertis iz Vukovara.

Da je Krpini sve uredno plaćano zadnja tri mjeseca, kaže nam Stjepan Gamilac iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje. On nije mogao vjerovati kako su Krpina ponašao prema čistačicama.

– Mi smo zahtijevali da imaju uniforme, a on im ih je kupio, ali onda to odbio od plaće. Od nas su tražili sredstva za čišćenje. Žene su se trudile i radile do kraja, a nevjerojatno je da im nije plaćao. Mi smo njemu sve platili. To je sramota – kaže nam ogorčeni Gamilac.

Prije nego što je dobio milijunski posao, Krpina je imao samo jednog zaposlenog. Tvrtka nije imala reference.
SDP-ova bivša vlada planirala je izdvojiti(outsourcing) čišćenje privatnicima. Poslove je dobivao tko ponudi najnižu cijenu.
Stručnjaci za javnu nabavu upozorili su da takve tvrtke ne bi trebale dobiti posao, ali Krpina je tvrdio da će sve odraditi.
– Planiram zaposliti 140 čistačica s burze rada, a za to ću dobiti i poticaje od države – pravdao je cijene ranije Krpina.
Sa Zavoda za zapošljavanje doznajemo da to nije moguće, a nije dobio nikakve poticaje. Danas su računi Krpinine tvrtke blokirani.
Državni ured za središnju javnu nabavu koji je proveo natječaj odgovorio je da je Krpinina tvrtka udovoljavala svim uvjetima. No ipak su početkom lipnja raskinuli ugovor s njim nezadovoljni obavljenim poslom, a tvrde da su naplatili i kaznu. Što će biti sa čistačicama – nitko ne zna.
Iz inspekcije rada su nam odgovorili da su već počeli provjeravati tvrtku te će nas izvijestiti o nalazima. Krpine nema u Benkovcu. Tvrtka je prijavljena na obiteljsku kuću njegova brata. Uporno nam se nije javljao ni na mobitel niti odgovorio na e-mail.
Sindikat službenika i namještenika zatražio je ispitivanje kako je dobio posao, a ne plaća radnice. Za njih je ovo primjer kako bi izgledalo da država prepusti čišćenje državne uprave.
– Svi su znali da se posao ne može odraditi za tu cijenu – kaže Siniša Kuhar iz sindikata.

Podsjeća li vas ovaj slučaj na natječaj za poslove čišćenja prostora HŽ Infrastrukture?

Komentiraj članak

Ukoliko želite ostaviti komentar, morate se prijaviti.