Sindikat hrvatskih željezničara
Zagreb, Strojarska 17

tel: +385 1 3783108
fax: +385 1 3783140
email: shz@shz.hr

Pratite nas na facebooku

Danas prosvjedaovalo više od 500 radnika HŽ Carga

(D. Matić/CROPIX)

Fotografija Glasa Istre
Prenosimo članak SEEbiz portala:

Prosvjed 500 radnika HŽ Carga
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 27.02.2014. – 14:50:33

ZAGREB – Petstotinjak radnika HŽ Carga uz glasno zviždanje i pjesmu “Zovi, samo zovi” na Trgu sv. Marka od Vlade zatražilo je da Uprava HŽ Carga povuče Pravilnik o organizaciji kojim se 804 radnika te tvrtke proglašava tehnološkim viškom.
Nošenjem parola “Ne damo 3000 radnih mjesta”, “Dok je ovakve Vlade za HŽ nema nade, “Mi znamo raditi – vi ne znate upravljati” radnici su izrazili nezadovoljstvo prijedlogom restrukturiranja HŽ Carga i listom tehnološkog viška.Zahtjeve Vladi i Upravi HŽ Carga predali su predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara Ivan Forgač i predsjednik Sindikata željezničara Hrvatske Zoran Maršić.
Forgač je novinarima rekao da od Uprave HŽ Carga traže povlačenje prijedloga o organizaciji i nezakonite liste tehnološkog viška, te početak pregovora o uštedama, kako bi HŽ Cargo mogao poslovati bez gubitaka, isplaćivati plaće i održavati lokomotive i vagone.

Smatra da je Uprava izradila Pravilnik o organizaciji koji nije temeljen na kriterijima rada pa zato nije moguće izlistati tehnološki višak. Za poboljašanje stanja u HŽ Cargu moglo bi se uvesti npr. nepuno radno vrijeme, čime bi se smanjili troškovi za plaće.

“Onda bi se u miru mogao, sukladno kriterijima rada, izraditi Pravilnik o organizaciji rada i utvrditi optimalan broj izvršitelja u HŽ Cargu”, poručio je Forgač.

Maršić je optužio Upravu HŽ Carga i Sindikat strojovođa Hrvatske, koji je jedini potpisao novi kolektivni ugovor, da su obmanuli javnost.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić zatražio je od Uprave da za 20 posto smanji plaće i broj ljudi. No, Pravilnik o organizaciji neće dovesti do potrebnih ušteda jer je napravljen mimo zakona, pa će zaposleni podnijeti sudske tužbe i dobiti ih, kaže Maršić.

“Ušteda na osnovu pravilnika i kolektivnog ugovora, s kojom se hvali ministar Hajdaš Dončić, je ništa”, tvrdi Maršić. Naglasio je da sindikati već imaju spremne tužbe protiv kolektivnog ugovora i pravilnika, kao i zahtjeve za zaštitom prava radnika.

Dodao je kako problem HŽ Carga nisu samo radnici već i dvije milijarde kuna državnih jamstava.

“Ako HŽ Cargo ne opstane, tih dvije milijarde kuna ide na naplatu državi”, kazao je.

“Ako u roku tjedan dana ne dobijemo odgovore na svoje zahtjeve organizirat ćemo štrajk”, najavio je Maršić.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, koji je došao podržati zahtjeve dvaju sindikata, rekao je da su radnici HŽ Carga u pravu jer, ako se netko odricao, onda su to oni. Odricali su se plaće, materijalnih prava i radnih mjesta, a dobili su uprave koje su nesposobnije jedna od druge, istaknuo je.

Sever je ustvrdio kako se tu radi “o čudnom dealu” u kojem stradava cijeli niz ljudi koji su mogli biti spašeni da su uprava HŽ Carga i ministar Hajdaš Dončić prihvatili sindikalne prijedloge.

“Sindikati su predložili mjere koje bi odmah dale rezultata, ali to nije prihvaćala Uprava. Umjesto toga, oni i ministar voze nekim svojim putem”, kazao je Sever.

Dodao je kako je “bahatog” ministra Hajdaš Dončića zvao danima, ali se on nije želio javiti. To je, smatra Sever, samo pokazatelj da vlast nije briga za ljude, pa je vrijeme ili da odu ili da mijenjaju ljude koji to rade.

Komentiraj članak

Ukoliko želite ostaviti komentar, morate se prijaviti.